Enter Text

PRIHAJA V MAJU 2019

TABU - ZGODBA ZA JUTRI

Celovečerni dokumentarni film


Kaj je najhuje, kar se lahko zgodi glasbeni skupini, ki po letih truda, vztrajnosti in unikatne ustvarjalnosti končno uživa v aplavzih zveste publike in polnih dvoranah?

V primeru Tabujev je bilo to slovo “frontmanke”, odlične in karizmatične pevke Nine. Fantje so kljub šoku strnili vrste in poiskali novo pevko. Tino, ki se je izkazala kot odlična zamenjava. Fani skupine so jo vzeli za svojo, Tabuji so koncertirali na polno in ko so se znova odprla glasbena nebesa… še enkrat. Šok. Odšla je druga odlična pevka. Malokdo je verjel, da Tabujem lahko uspe tudi v tretje. A fantje niso obupali, poiskali so novo, tretjo pevko. Mlado in nadarjeno Evo, ki je v bend prinesla novo energijo. Tako, ki je rezultirala v številnih novih odličnih songih, ki lepo dopolnjujejo zbirko mnogih preteklih uspešnic Tabujev.

Če skupina premore toliko ustvarjalne energije in volje, da ne obupa in vneto nadaljuje še tretjič, je to že zgodba. V primeru skupine Tabu, je to postala filmska zgodba.

Biografski film skupine Tabu ponuja iskren vpogled v ozadja vzponov in padcev, ki so zaznamovali njihovo 20-letno kariero. Razkriva tiste zgodbe, zaradi katerih so nastali njihovi največji hiti in teh je res veliko. Ponuja doživetje zaodrja, predstavlja člane iskreno, kot jih ni še nihče. Poseben uvid v njihovo glasbeno ustvarjanje dodajo različni gostje iz glasbenega sveta, ki s svojimi pogledi in razmišljanji umestijo Tabuje na vidno mesto slovenske glasbene scene.

Člani benda brez zavor spregovorijo o prelomnih trenutkih, ki so vplivali na njihove osebne odnose in na njihov glasbeni razvoj.

Številna ugibanja ob odhodih obeh odličnih pevk so botrovala tračem, predvsem v rumenem tisku. Kot v dokumentarcu pove glasbeni urednik Andrej Karoli, so te zgodbice totalno nepomembne. Vse kar šteje so odlični songi in izvrstne interpretacije.

Dokumentarec išče ozadja in vzroke za odhoda, ki sta skupino Tabu skoraj pripelja na rob. Tone Kregar, Pevec skupine Mi2, pronicljivo pove: ”Dvomim, da bi kateri bend pri tako vitalni menjavi članov (pevk), uspel preživeti. Tabuji so to zmogli”.

Predvsem pa film podaja nekakšen antologijski prerez njihovega ustvarjanja zadnjih 20 let skozi številne žive koncertne posnetke.

Nastopili so: Eva Beus, Nina Vodopivec, Tina Marinšek, Aleš Beriša, Iztok Melanšek, Primož Štorman, Tomaž Trop, Sandi Trojner, Marjan Pader, Andrej Karoli, Tone Kregar, Peter Bratuša, Marko Vezovišek in drugi.