MIKROFONIJA.COM / GLASBENI PORTAL

Rudi Ulan napravio je zanimljivu posvetu nekadašnjem Idolu Vladi Divljanu u obliku rockumentarca koji je prije svega duboko osobno iskustvo pojedinca koji je izgubio svoj “kulturni prostor”. Odličan film za razmišljanje i zatvaranje 4. po redu DORF-a.

O Vladi Divljanu znamo manje više sve, zar ne? Ili bar mislimo da poznajemo čovjeka. Još od početka 80-ih i novovalnih idola Idola, Vlada Divljan je stalno negdje oko nas, poznamo njegov rad, dosta znamo o njemu kroz stihove, intervjue, mi neki smo ga i osobno upoznali, pa što se novo može reći o nekome tko je dio kolektivnog odrastanja nekoliko generacija iz druge polovice 60-ih ili početka 70-ih?

 

Ne znam. Zašto ne pitamo Vladu?

 

Možda to i nije bio lajtmotiv koji je poznatog slovenskog slikara i dizajnera (u posljednjih par godina i režisera dokumentaraca, radio je doxove o Buldožeru i Srebrenici) Rudija Urana doveo do snimanja filma o Divljanu, ali ideja je svakako bila predstaviti Divljana kroz priču samog Divljana. U 63 minute koliko ovaj film traje, jedina osoba koja se u njemu pojavljuje je upravo Vlada – s kojim je režiser razgovarao u Beču i Beogradu te uz korištenje snimaka iz vremena kada je Vlada bio u egzilu u Australiji.

 

Rezultat je neka vrsta spiritualnog putovanja  u najdublje slojeve ljudske duše ispričana kroz prizmu čovjeka koji je u posljednjih 20 godina, po vlastitom priznanju, izgubio svoj «kulturni prostor». Sam početak filma zatiče ga u Beču gdje živi posljednjih desetak godina opisujući sebe riječima: «živ kuhan nedokuhan; živ soljen nedosoljen; živ pečen nedopečen – emigrant!». To je u biti i teza ovog filma – emigrant, fizički ili duhovni i kako se nositi s tim.

 

Film kroz niz ne-kronološki povezanih poglavlja donosi Vladina razmišljanja o životu i radu pri čemu je njegov umjetnički i autorski opus smješten u društveno-povijesni okvir u kome je nastajao. Tako i poglavlje koje govori o Idolima manje govori o samom bendu (o kome se ionako nema bog zna što novo za reći) a više o cjelokupnom kontekstu početka 80-ih, Titove smrti, labavljenja komunističke cenzure, otvaranja zemlje prema svijetu i jačanja omladinske štampe što je sve bilo vrlo plodno tlo za nastanak novovalnog pokreta u bivšoj državi. «Ako je punk bio zemljotres, onda je novi talas bio tsunami nakon zemljotresa» reći će Vlada opisujući značaj tog glazbeno-kulturološkog fenomena.

 

Vladina emigracija započela je početkom kolovoza 1991. kada je, direktno iz studija u kome je radio glazbu za film «Crni bombarder» s Giletom, sjeo na avion za Australiju gdje je otišao u posjet bivšoj djevojci. Ono što je bilo zamišljeno kao posjet u trajanju od mjesec dana pretvorilo se u šestogodišnji egzil. Vlada iskreno opisuje trenutak kada je odlučio ostati u Australiji: dobio je primjerak lista «Politika» koji je detaljno opisivao razaranja u Vukovaru i nije znao što je gore: strahote o kojima se pisalo ili način na koji se o tome pisalo. To je bio trenutak konačnog otrježnjenja i shvaćanja da je zemlja iz koje je otišao prestala postojati. Samo par mjeseci kasnije bivša država će i de facto prestati postojati.


Taj osjećaj da si stranac ostao je s njim i po povratku u Beograd 1997. godine koji je bio šok – kako sam Vlada kaže, dok je ostatak svijeta išao prema naprijed, Beograd u tih šest godina njegovog izbivanja kao da se vratio unatrag. Njegovi pokušaji revitaliziranja glazbene karijere također su se odvijali u kontekstu promijenjenih okolnosti na glazbenoj sceni – pristup radiju i televiziji pod strogim Miloševićevim režimom bio mu je ograničen ili uskraćen, a poruke protiv takvog stanja nacije koje je subverzivno ubacivao u svoje pjesme s tadašnjim All Stars Bandom završavale bi u škarama nekih drugih cenzora, mnogo oštrijih od onih iz bivšeg režima.

 

O svim tim bitnim dijelovima svog života, pa i o odlasku u Beč, Vlada govori s određenom dozom sjete ali ne i nostalgije ili rezignacije. Gubitak tog svog «kulturnog prostora» primio je s mirnoćom svojstvenoj osobi koja s vremenske i prostorne distance može svoj život i svoj rad ali i okolnosti na koje nije mogao utjecati sagledavati iz jedne zrelije i realnije perspektive. Iskreno i duboko proživljeno Vlada govori o potrebi za katarzom, o prihvaćanju svog djelića «kolektivne krivnje» za ono što se početkom 90-ih događalo, za svoje prvotno odbijanje da prihvati da su se doista dogodili Sarajevo ili Srebrenica. Katarza i prihvaćanje odgovornosti za koju u Srbiji izgleda još nije vrijeme.

 

Dok slušate Vladu kako otvoreno priča o tim nekim stvarima shvaćate da je to način razmišljanja čovjeka koji je doista stranac u vlastitoj zemlji. Kako će sam reći na jednom mjestu, većina emigranata žudi za prostornim povratkom u svoju domovinu, ali možda je bitnija dimenzija duhovnog povratka u zemlju koja je fizički još uvijek tamo, ali to više nije ista zemlja. «Znam ko sam, znam odakle dolazim ali ne znam gde sada pripadam» reći će Vlada u jednom trenutku sumirajući sva svoja razmišljanja u toj jednoj rečenici.   


Ovo je svakako film koji će vas natjerati da se zamislite. Oni koji očekuju «klasičan» dokumentarac o Vladi kao umjetniku, autoru i hitmejkeru ostat će vjerojatno razočarani (iako ima jedan dosta bitan dio filma u kome Vlada govori o komponiranju glazbe za film i tv serije, suradnji s Kirilom Džajkovskim itd.), ali oni koji žele proniknuti malo dublje iza te fasade ovdje će pronaći mnogo toga zanimljivoga. Uz vrlo ugodnu glazbu koju je naravno radio sam Vlada (ako nisi za sebe, nisi ni za druge, ne?), film lako «klizi niz grlo» i preporučujem ga svima jer tek nakon gledanja ovog filma moći ćete reći ono što sam napisao na početku teksta – da ste upoznali Vladu Divljana. Glazbenika. Umjetnika. Ali prije svega čovjeka!

 

Emigrant Hadžo

Festivals

4 KONCERTI ZA BULDOZER IN...


Producent / Producer: KRAMBERGER & URAN

Reditelj / Director: Rudi Uran

Direktor fotografije / Camera operator: Rudi Uran, Matej Koren

Montažer / Editor: Rudi Uran

Originalna muzika / Original music: Buldožer

Trajanje filma / Film duration: 30 min

Godina produkcije / Year of production: 2007

Format / Original film format: mini dv

Glumci / Cast: Buldožer


Kratak sinopsis/ Short synopsis: Legendarna grupa Buldožer primila je izzazov da preko turneje proveri koliko aktualna je njihova muzika danas...

SKY TOO HIGH, SOIL TOO HARD /

KO JE NEBO PREVISOKO IN ZEMLJA PRETRDA


a documentary

Director: Rudi Uran

Writing: Elvis Selimovic

Original Music: Andrej Veble

Camera and Editing: Rudi Uran

Cast:

Dzelaludina Pasic , Edin Ikanovic, Mirnesa Cerimovic, Sadmir Nukic


Lenght: 73”

Independent production: Kramberger & Uran

Slovenia - BIH - May - 2008

Festivals

VLADA

a documentary

Director: Rudi Uran

Cast: Vlada Divljan

Music composer: Vlada Divljan

Music performers: Vlada Divljan & Old stars bend, Kiril Džajkovski

Editing: Rudi Uran

Camera: Rudi Uran, Nenad Kuzmić, Vlada Divljan, Tania Andrea Stedelman

Sound: Andrej Veble

Producers: Irena Kramberger Uran, Andrej Veble

HDV - 16:9 -  Lenght: 53"

Independent production: Kramberger & Uran, Slovenia  May  2009


Vlada Divljan, a musician and an artist, who in the early 1990's, at the most agitated of times for the Balkans, left his native Belgrade and started his uncommon way of an (e)migrant. Like many other artists, he too lost his “cultural space”. Once the idol of his generation, abroad he grew into a mature creator of film music who still likes to return to the music stages in former Yugoslav countries. From a space and time distance, he critically uncovers his creative work, his country and the events imposed on him by an unpredictable destiny.

NOISY CAT

Best musical documentary award

Vlada (Slovenia, 2009, Rudi Uran)

Festivals

MUNIRA

a documentary

director: Rudi Uran

writing: Elvis Selimović

camera: Samir Kućanin Tesla, Rudi Uran, Elvis Selimović

music: Andrej Veble,

editing: Rudi Uran - sound: Andrej Veble

producer: Irena Kramberger Uran - coproducer: Mojca Pehant


HDV - 16:9 - lenght: 55 minutes

Independent production: Kramberger & Uran - Slovenia - August 2010


The film portrait of Munira Subašić is the unique story about the exceptional Bosnian woman. Her everyday modest life, full of love, is changed overnight and takes her to the new, unknown world, in which she - despite numerous obstacles - finds her way. Munira Subašić symbolizes ten thousand of women. who survived the genocide in Srebrenica and is the symbol of the rest of Bosnian women. The war took her to the world unprepared and unexpectedly. Striving for truth and justice, with the sincere wish and firm will, without any fears or doubts she became the first lady of the Balkans. She became the moral and real authority, the spontaneously  chosen leader of the thousands. The Bosnian woman, the wife, the housewife, had changed into a diplomat, president, representative. Cooking was changed for meetings, the common people for the world famous diplomats, presidents, ambassadors and prime-ministers. What happens when life takes control over the human and not vice versa? What happens when "the small and unimportant "  find themselves among "the big and important "? What happens when in a Bosnian woman the Bosnian stubbornness awakes? The film offers the answers to these questions and many more. It presents Munira Subašić and the secrets of her life.

Festivals

WHERE I CAN BE MYSELF / TAM KJER SEM


Director: Rudi Uran

Screenplay: Elvis Selimović

Appearances in the film: Edin Ikanović, Enver Dragulj, Dali Džonlagić, Ela Lepener, Andrej Veble

Camera: Samir Kućanin Tesla, Rudi Uran, Elvis Selimović

Music: Andrej Veble,Vlada Divljan, Buldožer

Editing: Rudi Uran

Sound: Andrej Veble

English translation: Ksenija Vidic

Producers: Irena Kramberger Uran, Andrej Veble, Rudi Uran

Special thanks to: Dr. Andrej Veble, Vlada Divljan, Prof. dr. Dali Džonlagić, Drago Žura, ŠOUM, Boris Bele, Ela Lepener, Enver Dragulj, Fitnes Forma...


HDV - 16:9 - lenght: 30 minutes

Independent production: Kramberger & Uran

Slovenia / Bosna  2010

www.kramberger-uran.com


This film is a story about a twenty-year-old from eastern Bosnia who stands at the crossroads of life and the choice of opportunities. Should he build his life on the foundation of his broken childhood or should he lay new foundations in a new (foreign) environment? The answer to that question would make Edin’s life much easier. There are friends, family, memories, need on one side and a comfortable life, scholarship, foreign language, nostalgia on the other. Realising this, Edin moves to another country (Slovenia) where he starts a new life. Everything he expected to be hard abroad became even harder. Only abroad, Edin realises the other side of living in his native country. Seemingly, insignificant things become important. Edin is confronted with himself. The need for home, his mother and his homeland becomes increasingly greater.

8th International Short Film Festival

2010

Balchik, Bulgaria

Festivals

THE WAY OF THE EMPTY HAND / POT PRAZNE ROKE


Director: Rudi Uran

Camera: Rudi Uran, Zoran Kantuzer

Editing: Rudi Uran

Text: dr. Zlatko Golob, English translation: Mateja Breznik, Sound: Andrej Veble

Appearances in the film: Hirokazu Kanazawa, Ivan Ceric, Nobuaki Kanazawa, Manabu Murakami,

Mateja Breznik, Lovrenc Kokalj, Ales Kavkler, Darjan Rosker, Anto Lucic, Jure in Niki Fiser, Matej Kabaj, Damjan Bisako, Boris Riznar, dr. med.,

dr. Zlatko Golob...

HDV - 16:9 - Length: 36"

Independent production: Kramberger & Uran, Slovenija - 2010


The way of the empty hand or KARATE-DO is a cinematic documentary trip to the side of traditional martial art, interlaced with sport, not known to most of the people. In some period karate got a negative connotation. At the same time, it never received a lot of media attention as a sport discipline. Most of the practitioners are true enthusiasts, expecting nothing materialistic but personal satisfaction and growth. For them, karate-do represents way of life, personal and physical growth. Who does not understand that, has no place in this martial art. A group of people, following Sensei Ivan Ceric, who has been practicing karate for 40 years, represents this view. The words of karateka unfold the meaning, the goal and the fascination of this traditional art.

The Complaints choir Maribor / ZBOR PRITOŽEVALCEV


Director, Camera and Editing: Rudi Uran   
Writing: Marko Vezovišek   
Original Music: Jure Ivanušič   
Art Director: Marko Vezovišek & Jure Ivanušičã   
Production: Bunker, Ljubljana, Katarina Slukan   
General Producer: Andjela & Katarina Trkulja   
Film Producer: Irena Kramberger Uran      

The festival took place within the Borštnik Theatre Festival.  
Special thanks to Lidija Koren, Ksenija Vidic, Chris Wherry, Narodni dom, Doda from KGB ...  
and me ...

HDV - 16:9 - Lenght: 13”

Independent production: Kramberger & Uran, Slovenia - 2009It all got started during a winter day walk of Tellervo Kalleinen and Oliver Kochta-Kalleinen in Helsinki. Perhaps it was due to the coldness of the day that they ended up discussing the possibility of transforming the huge energy people put into complaining into something else. Perhaps not directly into heat – but into something powerful anyway.

Director / editing / camera: Rudi Uran

Dancers with fire: Danijela Kraševec and Marijana Hadžič

Poetry: Simona Kopinšek

Music: Vlada Divljan

Producer: Irena Kramberger Uran

HD - 16:9 - lenght: 4 min. 30 sec.

Independent production: Kramberger & Uran

Slovenia / 2010This film is the synthesis of creators from different artistic practices.

The poetry is used as the script, music as metrics for the creative montage.

And the fire takes you to the Life beyond...

Festivals

HEAVENLY VILLAGE / NEBEŠKA VAS


Written for the screen and directed by: Rudi Uran,

Assistant director: Peter Rubin, Composers: Adrej Veble, Skaktus, Marko Grobler, Set Designers: László Varvasovszky, Rudi Uran, Costume designers: Stanka Mikek, Irena kramberger Uran, Director of Photography and Film Editing by: Rudi Uran, Boom Operators: Andrej Veble, Dejan Primožič, Lighting Technician: Peter Rubin, Grips: Janez Janža, Catering: Žarko Novak, Production Manager: Matej Ogorevc, Producers: Irena Kramberger Uran, Rudi Uran

Cast: JON: László Varvasovszky, ANGEL: Staša Lugovski, ELA: Neža Štiglic , MARTA: Marjeta Lužnik, PRIEST: Bojan Javornik, SAMIR: Peter Rubin, MINA: Veronika Žajdela, WILLAGERS: Ela Lepener, ALEKS: Sašo Koprivec, POLONA: Tina Kovačič, VALTER: David Vezjak, BENO: Smiljan Fras, MATO: Matej Ogorevc, DR. KOTNIK: Milan Kotnik


feature running time: 87 minutes / feature aspect ratio: 16:9 / audio: Slovenian

colur - PAL / Dolby SR / subtitles: English

Copyright ©2012 Kramberger & Uran

All rights reserved

Year of production:  2012 / SloveniaThe story of Jonah is the story of each of us who have somewhere along the life’s path lost the desire (‘the magic’) for creating and solving the seemingly impossible things and situations which give the meaning to our own existence.

Jonah, a lonely stranger who wanders round the idyllic village, is unaware that he is actually looking for this »magic«. Suddenly, he comes across Angel, his alter ego or mere aberration as a result of his illness. Together they head towards the ultimate goal – the recognition.

How high is the price we pay for the so called great acknowledgments,

at what time do they come and what do they bring us?

All these issues are raised in the movie Heavenly Village –

to think about them and be encouraged at the same time.

Festivals

PLACEBO


Direction, camera and editing: Rudi Uran


Documentary film about the making of PLACEBO or Is There One Who Would Not Weep


Music theatre by Karmina Šilec

Documentary film is based on recordings of live performances of  

PLACEBO or  Is There One Who Would Not Weep

Stage concert in 14 tableaux

 

Concept, direction and set design: Karmina Šilec

Music by: G. B. Pergolesi, J. S. Bach, J. Cooper, A. Vivaldi, P. Vasks, G. Bryars, K. Šilec


Texts by: J. Kristeva, P. Valery, M. Briški, W. Whitman, J. L. Nacy, E. E. Schmitt, A. Artaud, J. Derrida

 

Direction, camera and editing: Rudi Uran

Lenght: 84 min.

Feature aspect ratio: 16:9 / PAL / Dolby SR / Subtitles: English

Copyright ©2012 Kramberger & Uran, CARMINA SLOVENICA, CHOREGIE

Year of production:  2012 / Slovenia

ENCHANTED  INTO  INVISIBLES / ZAČARANI V NEVIDNE

Directed and written by: Rudi Uran 


The idea for this play is based on the original fairy-tale

The Sleeping Beauty 


In order of appearance:

KING: Ivan Terčič

QUEEN: Lara Primožič

LITTLE PRINCESS: Valerija Ačko

GROWN UP PRINCESS: Slavica Tomažič

WITCH: Alojz Kramberger

PRINCE: Marko Golob

FAIRIES: Tanja Vogrinec, Vida Trofenik, Nataša Zorko

KNIGHT: Jože Korošec

HUNTER: Andrej Polajžer

COURTIERS: Peter Šeruga, Andreja Reberc Ribarič, Romana Petek, Ljubinka Horvat, Živa Ketiš 

Narrative: Vesna Likovnik Gorjup

Scene and costumes: Andreja Reberc Ribarič, Zinka Krajnc

Music, studio adaptation and technical

execution: David Vezjak 

Creative support and mentoring:

Romana Petek, Nataša Zorko

Ljubinka Horvat, Živa Ketiš 

Text, screenplay and directing of play:

Vesna Likovnik Gorjup

Camera: Rudi Uran 

Music: David Vezjak

“THE FEATHER” performed by Tresperados

Lyrics: David Vezjak / Doris Munda

Music & arrangement: David Vezjak

Editing and postproduction: Rudi Uran 

Translation: Doris Munda

Producer: Irena Kramberger Uran

Special thanks to Ms Ida Jurgec and the institution Zavod Dornava  


Subtitles: English / Length: 61 min. / Colour - PAL / Dolby SR

Feature aspect ratio: 16:9

Copyright ©2013 Kramberger & Uran,

Year of production: 2013 / SloveniaMILOSKA / MILOŠKA

Direction:

Rudi Uran


Cast:

Lady Miloška Nott

Nizama Salihefendić

Emina Pašić

Letić Senad

Ahmo  Hasić

Hasan Skopljak

Hasan Nuhanović

Omer Dudić

Phil Whiting

...

Screenplay: Rudi Uran, Mojca Lubanjšek Pehant

Editing and sound: Rudi Uran

Music: Andrej Veble - SOJKA

John Guy Storer - SREBRENICA A CRY FROM THE GRAVE 

Camera: Rudi Uran, Andrej Veble, Samir Kućanin Tesla

Photos by Lady Miloška Nott, Senad Letić, Phil Whiting


Producer:

Irena Kramberger Uran


Length: 41 min.

Feature aspect ratio: 16:9

Colour - PAL / Dolby SR

Subtitles: English

Copyright ©2013 Kramberger & Uran,

Year of production: 2013 / Slovenia

MOVIES

Lady Miloška Nott has been incredibly lucky in her life. The saying that “every cloud has a silver lining” has proved to be true. That is why she is committed to help those who are less fortunate. This is a story about a Slovene, Lady Miloška Nott, her dedication to humanitarian aid and her unusual life story. With a clear vision and a decisive approach she has helped many Bosnians during and after the Balkan war, which earned her one of the Britain’s highest recognitions the OBE (Order of the British Empire), presented to her by the Queen Elizabeth II.


Lady Nott was always prepared to help during the Slovenian Independence war but luckily the war ended quickly so she focused on the humanitarian work in Bosnia.


During the war she often visited the endangered areas trying to rescue the Bosnians from the horrific circumstances in which they found themselves.

She has brought many women for the treatment to England’s hospitals, provided incredible amounts of medicine to the sickly and those injured in war, she provided food, clothes and other necessities for the villages that were under siege.

After the war ended she established a Fund under the patronage of Margaret Thatcher and built more than a hundred houses, schools and clinics with it for those who were left with nothing.


Although the war ended seventeen years ago, the situation in Bosnia is still devastating. Therefore her mission is far from being finished.

She keeps on rebuilding settlements, attempting to create the conditions for new job openings and is trying to give back Bosnians a piece of their life which was so brutally taken from them.

PLACEBOor Is There One Who Would Not Weep


Stage concert in 14 tableaux

Concept, scene and direction: Karmina Šilec


Eia mater, fons amoris! -- Hail, mother, source of love!


Man surmounts death, the unthinkable, by postulating instead -- in the stead and place of thought as well as death -- maternal love. That love, of which divine love will be no more than a not always convincing derivative, mother love as the primitive shelter that guarantees the survival. The representation of the maternal is established on the site of that tempered anguish known as love.

A meditation inspired by the suffering of Mary, Jesus's mother, during his crucifixion, and by the medieval text The Sorrowful Mother Stood.

A SPARKLE IN HER EYES /

TISTA NJENA ISKRICA


Direction:

Rudi Uran


Cast:

Barbara Jurgec

...

Screenplay: Rudi Uran, Anja Rakuša

Camera and editing: Rudi Uran

Music: David Vezjak


Producer:

Irena Kramberger Uran


Length: 71 min.

Feature aspect ratio: 16:9

Colour - PAL / Dolby SR

Subtitles: English

Copyright ©2014 Kramberger & Uran,

Year of production: 2014 / Slovenia

A sparkle in her eyes

Length: 71 min., HD, 16:9, A documentary”


A sparkle in her eyes” is a portrait of  Barbara, a twelve year old girl, who, because of a cerebral palsy – tetra - pharesis, is “confined” into her own body.In addition, the girl can not speak and her only communication with the world around her is enabled by a “communicator”, a little screen which reacts to her eye contact.Barbara emits the extraordinary energy which enchantes everyone who takes time for her. The camera follows her learning process and understanding of everything what she was deprived of before it was established that she was smart and  the communicator was supplied.


Using the communicator she is able to express her wishes, needs and emotionsabout the people surrounding her, and, above all, her family. Despite the fact that the institution provides her with everything she needs, she misses her family, what is recorded by a camera during her frequent visits to them. She is so persistent in her effort to learn that sometimes the ones supporting her give up sooner. The camera also witnesses her irregular visits to  primary school and contact with her peers, whom she misses a lot, and what brings her much joy. In spite of her “confined” world, Barbara embodies many bright and positive aspects of human  nature, which the rest of us “normal people” cannot or do not recognize anymore. Barbara is the challenge for all the people who have still preserved a part of humanity.


Full lenght documentary ”A sparkle in her eyes” is not only the film portrait of a girl, confined to her own body, communicating with the world through her

eye-contact, but also the story about a different way of communication, the one which is hard to prove scientifically, but which still exists. The proof of that are the people who meet Barbara and miraculously start to understand her, and simultaneously develop a deep empathy for her. The film reveals Barbara’s big will to live, and also the big willingness and patience of her guardians. The film also answers to  numerous (unpleasant) questions about the purpose of the existence of such people and their contribution to us.


With the documentary “A sparkle in her eyes” I would like to shift a tiny part of the perception of difference to the audience, as well as to stir the evaluation and assessment criteria in our personal lives.


Rudi Uran, the director and screenplay writer


In the small village of Dornava , a twelve year old girl, Barbara, lives.

She is not like other girls of her age. She does not skip the rope nor plays volleyball, she doesn’t ride a bike, nor attends the music lessons or dance classes, she even cannot read or write, nor can she speak.

The spastic form of cerebral palsy confined her to her own body – to the ultimate level of inability to fulfill her needs, chores, wishes….. or whatever, without the help of the helpful others.

The charming girl overcomes the impossibility of the normal communication by an intermediary device, which almost “ reads from her eyes”.


This film speaks about the sparkles among  the people  ignited by this helpless,

little twelve year old creature.

Not once, but today.

Not behind the nine mountains, but in the institution Zavod Dornava.

There do not live heroes but special people: Marko, Slavica, Valerija, Lojz, Tanja, Vida, Jože, Andrej, Ivan, Lara and many others. They are encouraged, taught and educated by educators and therapists: Andreja, Romana, Nataša, Ljubinka, Živa, David, Vesna … Persons with special needs have such special needs that average people do not know, understand and accept them. Their strongest need is equal to the need of every human being. It is expressed in their desire to be accepted and loved by others and also to be successful. The present documentary portrays a group of educators and residents of an institution for children, youth and adults with special needs during the creation of a theatre play. They live far away from "ordinary people" and somehow they are invisible. Due to the special features, which determine the protagonists, also the process itself, and the setting of the play

aentitled "The enchanted princess", is special.